Sådan kan du passe bedre på dine tænder

Det er naturligvis meget vigtigt for langt de fleste mennesker, at deres tænder er sunde, flotte og velfungerende.

Tænderne er ikke blot simple ”tyggeklodser” i munden, men en del af hele kroppens kredsløb. Du kender måske det, at der er et hul i tanden eller en anden pine, hvorfra der pludselig opstår hovedpine? Det skyldes, at der er et sammenhæng i hele systemet. Det er også det samme, som gør sig gældende, når man f.eks. oplever fordøjelsesproblemer på baggrund af tyggebesvær, som opstår fordi, der er udfordringer med tænder eller mundhulen.

Også rent psykologisk spiller tænderne en stor rolle. De er vigtige, fordi smilet er en vigtig del af det at være menneske. Smilet er med til at diktere, hvordan vi bliver opfattet af andre mennesker. Du kender det sikkert selv fra situationer, hvor man enten smiler for at flirte, signalerer imødekommenhed eller blot fordi man griner af noget sjovt. I alle disse scenarier, er det vigtigt at kunne blotte sine tænder, uden at føle sig generet af sit smil – f.eks. hvis det er meget gulligt eller man har skæve eller manglende tænder. Du har kort sagt brug for at passe på dine tænder.

Sådan lyder de gode råd

Når du gerne vil gøre en større indsats for at passe på dine tænder, kan du i første omgang huske du gode børstevaner, dem man lærer om som helt lille. Du skal derfor børste tænder hver eneste morgen og aften, hvor du børster to minutter ad gangen. Det er med til at sikre, at du kan nå ordentligt rundt i hele munden.

Når du børster, så sørg altid for, at du bruger en tandpasta, som indeholder fluor. Det er denne ingrediens, som er med til at styrke tænderne og passe på dem. Og her kommer et lille ekstra tip: Når du har børstet dine tænder i en god tandpasta med fluor, så lad venligst være med at skylle munden efter med vand. Det skyller nemlig alt fluor ud igen. Tør i stedet blot munden og lad alt fluor blive på tænderne, hvor den kan virke.

Husk også altid at bruge tandtråd, som fjerner det skidt, som din tandbørste ikke kan nå.

Og livsstilen?

Foruden at pleje dine tænder, skal du tænke over dit indtag af særligt slik og søde sager. De færreste kan og vil leve helt uden lækre kager og lignende, men et moderat forbrug er nu altid de bedste. Følg derfor de officielle kostråd og sørg for at undgå alle former for produkter med tobak! Tobak er det absolut værste for din krop og dine tænder.

Brug for flere tips? Så tag en snak med vores tandlæge på Amager, hvor du foruden gode råd får gode priser.