Gode råd mod knæsmerter

Døjer du med smerter i knæene? Det er der rigtig mange mennesker, som gør. Knæsmerter er faktisk en af de mest almindelige ledsmerter. Det skyldes bl.a. at vores knæ bliver udsat for meget slitage gennem årene, fx i forbindelse med sport. Heldigvis er der meget, du selv kan gøre, for at lindre dine knæsmerter.

Minimér belastningen

Knæsmerter skyldes ofte, at knæet er overbelastet. En af de bedste måder, at kommer knæsmerter til livs på, er derfor ved at skåne knæet mod belastning. Er du fx overvægtig, kan det være en rigtig god idé at tabe dig.

Træn smerterne væk

Selvom man har ondt i knæene, bør man alligevel træne. Ved at få stærkere lårmuskler kan man nemlig lindre sine knæsmerter. Undgå dog at dyrke sportsgrene, som er særligt hårde ved knæene, som fx badminton. Dyrk i stedet svømning eller cykling, som er meget mildt mod knæene.

Husk altid at bruge de rigtige sko, når du træner. Hvis du er i tvivl om, hvilken slags sko, du skal bruge, så forhør dig hos en fagperson.

Knæbind mod knæsmerter

Knæbind, knæbandager eller knæskinner kan også være særdeles gavnlige mod knæsmerter. Et knæbind skåner nemlig leddene og kan være med til at forebygge skader eller hjælpe dig med hurtigere at komme over en skade. Når du har et knæbind på, holder du knæet varmt, og et varmt knæ har sværere ved at blive skadet, end et koldt knæ. Man kan sammenligne det lidt med opvarmning før træning.

Der findes en lang række forskellige typer knæbind. De fås både i stof og neopren og med skinner eller hængsler. Der findes også specielle typer knæbind specifikt til løbere. Endelig findes der knæbeskyttere, som beskytter knæet mod slag og fald.

Hvis du er i tvivl om, hvilket slags knæbind der er det rette for dig, kan din læge hjælpe dig.