Annonce

7 fødevarer som har gode kilder til D-vitaminer

Sponseret indlæg

6. april 2021

D-vitamin er noget vi danskere mangler i efteråret og i vinteren. Det er fordi at størstedelen af vores D-vitamin-indtag, får vi fra solens stråler. Når solen ikke skinner særlig meget, som den ikke gør i efteråret og vinteren, så kan det betyde, at vi kommer i underskud af D-vitamin. Hvis i ikke indtager D-vitaminer i pilleform eller dråbeform, så kan du også få D-vitamin igennem føden. 

Laks

Når du spiser fed fisk, som laks er, så spiser du en direkte kilde til proteiner, omega-3 fedtsyrer, og sidst men ikke mindst, D-vitamin. Uanset hvilken måde laks er anrettet på, så vil du få D-vitaminer. 

Regnbueørred 

Regnbueørred er en direkte kilde til det daglige behov af D-vitaminer, som du har brug for. Dertil får du også en masse gode vitaminer og proteiner. Regnbueørred, har et lavere indhold af kviksølv, end andre fisk. 

Svampe

Hvis du ikke allerede spiser svampe, så bør du gøre det i de mærke måneder. Svampe indeholder også B-vitaminer og kalium. Indholdet af D-vitaminer varierer fra svampetype til svampetype, såsom morel, kantarel, portobello med flere. Derudover kan man købe svampe, som har været udsat for ultraviolet lys, og derfor indeholder de flere D-vitaminer end almindelige. 

Æggeblomme

Æg er gode kilder til proteiner, men selve blommen i ægget, indeholder D-vitaminer. Derudover indeholder æg også essentielle aminosyrer, cholin og andre sunde fedtstoffer. Vælg helst de fritgående hønseæg økologiske, da de æg indeholder mere D-vitamin. 

Tun på dåse

En nem måde at få D-vitaminer på, er ved at åbne og spise, en dåse tun. Sørg for at tunen kommer fra et bæredygtigt opdræt, og med en lav mængde af kviksølv. 

Schweizisk Ost

Hvis du kan lide os, så kan du købe en Schweizisk ost, næste gang du handler. Den ost indeholder en god mængde D-vitaminer, samt calcium og K-vitaminer. En Schweizisk ost kan du nemt rive over en pastaret, top den over et brød, og vælg gerne en økologisk variant. 

Torskeleverolie

Det lyder måske ikke helt så appetitligt, men igennem indtagelse af torskeleverolie, får du den bedste kilde til D-vitaminer. Dertil får du A-vitaminer og antiinflammatoriske omega4-fedtsyrer. Smagen kan godt være en udfordring at få ned, men så kan man få torskeleverolie i kapselform, som blot skal sluges. 

Så selvom vi i Danmark godt kan gå hen og mangle D-vitaminer i de mørke og kolde måneder, så er der mulighed for at spise flere af ovenstående fødevarer, hvis ikke man tyr til D-vitamin-piller.