5 råd til dig, der er bange for tandlægen

Tandlægeskræk er en helt almindelig fobi i Danmark, faktisk er næsten halvdelen af Danmarks befolkning nervøse for at gå til tandlægen og cirka 10 % har det så svært, at de simpelthen helt undlader at gå til tandlægen, indtil de ikke kan være til for smerter. Ikke at gå til tandlægen er dog ikke en holdbar løsning, da et problem jo ikke går væk, bare fordi man ignorerer det. Det er derfor altid bedst at gå regelmæssigt til tandlægen – især hvis man har tandlægeskræk. Vi har derfor her samlet 5 gode råd til dig, der er bange for tandlægen, så du forhåbentlig kommer afsted til de regelmæssige tandlægebesøg hvert år.

Vælg en tandlæge med speciale i tandlægeskræk

Mange tandlæger har erfaring med personer med tandlægeskræk, men det er ikke alle, der skilter med det. Det kan derfor være en god idé at undersøge området og vælge en tandlæge, som har erfaring med personer med tandlægeskræk. Erfaring betyder nemlig, at de ved, hvordan de skal opføre sig over for dig – og så ved de også, at de skal være mere påpasselige med dig, f.eks. ved at lave præcise aftale om behandlingen samt holde pauser i løbet af behandlingen. Vi kan her anbefale denne tandlæge i Vallensbæk.

Indøv en afslapningsøvelse

Det er en nødvendighed, at du selv ved, hvad du skal gøre, når du er nervøs og bange, og det kan være en god idé at finde ud af, hvad det er, før du bestiller tid ved tandlægen. Det kan være alt fra at lytte til din yndlingsmusik eller -podcast, lave vejrtrækningsøvelser eller lignende – og så tage det med til tandlægen. Du kommer nemmere gennem en ubehagelig oplevelse, hvis du simpelthen har tankerne et andet sted.

Bed om bedøvelse

Der er ingen grund til at spille helt eller ”bide” smerten i sig. Det gør kun din skræk værre – og det kan faktisk betyde, at du helt ender med at lade være med at tage forbi tandlægen. Du skal derfor aldrig være bange for at bede om lokalbedøvelse eller lattergas, når du sidder i tandlægestolen. Det gør kun oplevelsen bedre for dig.

Tag ikke af sted alene

Ligesom i mange andre situationer, så kan det også ved tandlægeskræk være en god idé at have en god ven eller et familiemedlem med, når du skal forbi tandlægen. Det kan virke beroligende, når du ved, at du har venner eller familie ved siden af eller kan holde en elsket i hånden imens – og det kan gøre det nemmere for dig at komme igennem en ellers ubehagelig oplevelse.

Behandling for tandlægeskræk

Hvis din fobi er så slem, at du slet ikke kan tænke på at tage forbi tandlægen uden at få kvalme, så kan det være en idé at gå i behandling for det. Det kan f.eks. være hypnose eller terapi, som kan hjælpe dig med at komme af med din skræk, så du uden problemer kan komme forbi tandlægen. Det kan i mange tilfælde hjælpe dig med at lære, hvorfor du har det sådan og give dig nogle værktøjer til, hvordan du kan komme over det.